http://www.youtube.com/watch?v=7cuOFKwp ... re=related
Amedee Brunot SCJ, MIRIAM. Mała Arabka, Exter, Gdańsk1995
Miriam Baouardy,błogosławiona Siostra Maria od Jezusa Ukrzyżowanego (1846-1878), beatyfikowana 13 listopada 1983 przez papieża Jana Pawła II. Urodziła się w rodzinie pochodzenia libańsko-damasceńskiego, obrządku grecko-melchicko-katolickiego w Galilei.
"Już od wczesnych lat, mała Miriam rozwija w sobie gorące nabożeństwo do Ducha Świętego. Mistrzyni nowicjatu w klasztorze zauważy ten znak i zanotuje w 1874 roku:"To drogie dziecko nie jest w stanie tego ukryć- cechuje ją niezwykłe nabożeństwo do Ducha Świętego. Gdy mówi o Duchu Świętym to językiem płomiennym, a całe jej ciało jakby jaśnieje". Któż więc, jeśli nie sam Duch Święty, rozlałby w jej duszy takie nabożeństwo? W ekstazie usłyszy ona słowa modlitwy, którą pozna cały świat:
Duchu Święty, natchnij mnie.
Miłości Boża, ogarnij mnie.
Drogą prawdy, prowadź mnie.
Maryjo, Matko moja, spójrz na mnie.
Z Jezusem błogosław mi.
Od wszelkiego zła, od wszelkiego złudzenia,
od wszelkiego niebezpieczeństwa, zachowaj mnie.
Amen
Całe jej życie, ekstazy i modlitwy, przenikają wołania do Ducha Świętego. W listopadzie 1871 roku, kieruje do Ducha Świętego takie słowa modlitwy:
- To przez Ciebie możemy poznać Jezusa. Przyjdź me pocieszenie; przyjdź radości moja; przyjdź, pokoju, mocy i blasku. Przyjdź i oświeć mnie, bym odnalazła źródło orzeźwienia. Jedna kropla Ciebie wystarczy, bym ujrzała Jezusa. Zbawiciel powiedział, iż przychodzisz do prostaczków: oto ja pierwsza z nich. Nie proszę o inną naukę czy mądrość, jak tylko naukę odnalezienia Jezusa i mądrość zachowania Go na zawsze.(...)
W dniu 1 marca 1874 roku ukazuje, jak swe modlitwy zaczyna wołaniem do Ducha Świętego:
- Duchu Święty, oświeć mnie.Cóż mam czynić, by odnaleźć Jezusa? Apostołowie byli prości; przebywali z Jezusem, lecz Go nie rozumieli. Ja też jestem w domu Pana i nie rozumiem Go. O Duchu Święty, gdy zesłałeś swe światło, przemieniłeś apostołów. Dałeś im moc. Wszelkie poświęcenia stały się im łatwe. O Źródło światła i pokoju, przyjdź i oświeć mnie. Zaspokój mój głód i pragnienie.Jestem ślepa, otwórz me oczy. Jestem nędzna, napełnij mnie Twymi darami.(...)
Siostra Maria pragnie, by ogień Krzaka Gorejącego ogrzał zimny Swiat. Podczas modlitwy, w dniu 18 maja, spostrzega światło tryskające z kielicha. Ze światła dochodzi ją głos:
-Jeśli chcesz Mnie odnaleźć, poznać i naśladować, wzywaj światła Ducha Świętego, który oświecił Apostołów i oświeca wszystkich, którzy Go wzywają. Zaprawdę powiadam ci:ktokolwiek będzie wzywał Ducha Świętego, odnajdzie Mnie. Sumienie jego stanie się delikatne niby polny kwiat. Gorąco pragnę, by kapłani sprawowali jedną Mszę Świętą w miesiącu ku czci Ducha Świętego. Duch Święty sam uczci kapłanów i wiernych uczestniczących w tejże Mszy.On obdarzy ich światłem i pokojem. Da im moc wzmacniania ułomnych i rozbudzania nieczułych.
Na rozkaz nieba , siostra Maria napisze list do patriarchy Jerozolimy, biskupa Bracco, prosząc o nabożeństwo do Ducha Świętego. To na jej prośbę, biskup wybuduje ołtarz Ducha Świętego w katedrze.(...)
Troska o spełnienie woli Bożej skłoni pokorną karmelitankę nawet do wysłania listu do Ojca Świętego.(...) W czerwcu 1877 roku, przez patriarchę Jerozolimy przekazuje posłanie do Ojca Świętego.Mistrzyni nowicjatu zachowała streszczenie tego posłania:
"Świat i zgromadzenia zakonne gonią za nowościami, zapominając o prawdziwym nabożeństwie do Ducha Świętego. Dlatego tyle jest błędu, rozbicia, nie ma pokoju i światła na świecie. Nie wzywa się Światła tak jak należy, a to Światło pozwala nam poznać prawdę. Nawet w seminariach się to lekceważy...
Każdy wierny i każda osoba duchowna, która przyzywać będzie Ducha Świętego, nie umrze w błędzie. Kapłani nauczający nabożeństwa do Ducha Świętego, otrzymają światło w swym nauczaniu.
Zostało mi przekazane, by na całym świecie sprawić, aby każdy kapłan ofiarował jedną Mszę Świętą w miesiącu ku czci Ducha Świętego. Wszyscy w niej uczestniczący otrzymają specjalne łaski i światło." (...) dwadzieścia lat później, papież Leon XIII w liście "Provida Mater" (5 maja 1895 roku), a szczególnie w encyklice "Divinum illud munus" (9 maja 1895 roku), odpowie na pragnienia skromnej karmelitanki z Betlejem, nakazując sprawowanie nowenny do Ducha Świętego, będącej przygotowaniem do Zielonych Świąt. "Bóg jedyny wie- napisze ojciec Buzy- w jakiej mierze prywatne posłanie pokornej karmelitanki przygotowało to uniwersalne dzieło następcy Chrystusa na ziemi".
W czasie ekstazy siostra Maria wypowiedziała takie słowa: -Dane mi było ujrzeć tak wiele o nabożeństwie do Ducha Świętego, że trzeba byłoby zapisać całe księgi. A przecież ja jestem prostaczkiem, nie umiejącym czytać ni pisać. Bóg sam da światło tym, którym zechce".