"Jan Paweł II się mylił"

Wszystko, co dotyczy funkcjonowania naszej parafii. Uwagi, propozycji, recenzje (oczywiście pochwalne) kazań, a także zwykłe pogaduchy

Re: "Jan Paweł II się mylił"

Postprzez Marco on 06 Paź 2009 13:53

Julcia napisał(a):wolę z uśmiechem powiedzieć: jest mi dobrze z moją wiarą i nie chcę nic zmieniać, dzięki za troskę.

A co to jest za wiara, którą wyznajesz :)

Jak katolikowi jest dobrze ze swoją wiarą to chce z radością i miłością zmieniać cały świat, zaczynając oczywiście od siebie.

Agnieszka napisał(a):To oczywiste, że potrzebuję pomocy teologicznej i przegrywam, ale nie mogę sobie pozwolić na lenistwo duchowe i brak Paschalnej Radości. Proszę o pomoc!

Przegrałaś, ale nie dlatego, że nie wiedziałaś co to jest J5,26, tylko dlatego, że pozwoliłaś sobie narzucić metodę akwizytorów. To tak jakbyś zaprosiła na brydża, a pozwoliłabyś się oszwabić w trzy karty.

Jak już koniecznie musisz wchodzić w ich metodę, to zobacz sobie w indeksie rzeczowym Katechizmu Kościoła Katolickiego (lub innej książce zawierającej taki aparat krytyczny), gdzie jest cytowany ten fragment i do czego się odnosi. Np.:

Katechizm Kościoła Katolickiego, pkt 679 napisał(a): Chrystus jest Panem życia wiecznego. Do Niego jako do Odkupiciela świata należy pełne prawo ostatecznego osądzenia czynów i serc ludzi. "Nabył" On to prawo przez swój Krzyż. W taki sposób Ojciec "cały sąd przekazał Synowi" (J 5, 22) (Por. J 5, 27; Mt 25, 31; Dz 10, 42; 17, 31; 2 Tm 4, 1. Syn jednak nie przyszedł, by sądzić, ale by zbawi (Por. J 3, 17. i dać życie, które jest w Nim (Por. J 5, 26). Przez odrzucenie łaski w tym życiu każdy osądza już samego siebie (Por. J 3, 18; 12, 48). otrzymuje według swoich uczynków (Por. 1 Kor 3, 12-15. i może nawet potępić się na wieczność, odrzucając Ducha miłości (Por. Mt 12, 32; Hbr 6, 4-6; 10, 26-31).

Dyskusja teologiczna jest zresztą bez sensu, bo celem akwizytorów nie jest poznanie prawdy czy zasianie wątpliwości tylko pozyskanie kolejnego subskrybenta ich produkcji, a później kolejnego akwizytora.

Jeśli chcesz poćwiczyć "nawracanie" bez teologii, to zaproś akwizytorów odkurzaczy R..... i spróbuj im sprzedać odkurzacz K..... (albo odwrotnie). Jeszcze lepiej zaproś akwizytorkę kosmetyków O...... i spróbuj przekonać, że szminki i mazidła firmy A..... są lepsze :).
Marco

Dołączenie: 18 Sty 2008 19:37

Postprzez graddy on 06 Paź 2009 14:16

Specjalista od Jehowitów - dr Tadeusz Kunda. Byłem na jednym z jego wykładów. Wśród słuchaczy sporo było świadków J. Nikt z nich nie wytrwał do końca.

Sztukę manipulacji mają dość dobrze opanowaną. Spotkania z "trenerami" i biblią mają niemal codziennie. Tych co chodzą po ulicach i rozdają ulotki (rozpoznanie po adresie strony), czy starsze numery strażnicy, to nie należy się ich obawiać, gdyż są początkującymi. Trudności sprawiać mogą właśnie ci, co krążą już po domach i raz już zostali wpuszczeni.
Marcel Proust: “Naprawdę odkrywcza podróż polega nie na szukaniu nowych krajobrazów, ale na zyskaniu nowych oczu“.
graddy

Dołączenie: 31 Sty 2008 10:53

Postprzez Julcia on 06 Paź 2009 20:29

Codziennie zaczynam zmieniać świat zaczynając od siebie.
Wam też to polecam :).
Julcia

Dołączenie: 07 Mar 2008 23:20

Postprzez Agnieszka on 07 Paź 2009 10:57

Dobra, wszystko rozumiem. To jak rozmawiać ze Świadkami Jehowy?
Agnieszka

Dołączenie: 15 Sty 2008 16:54

Postprzez Teresa on 07 Paź 2009 12:39

:idea: STANOWCZO :!: łagodnie :!: BEZ LĘKU :!:
To się chyba nazywa asertywność? ;)
Stolico Mądrości - módl się za nami!
Teresa

Dołączenie: 19 Mar 2008 12:43

Postprzez Julcia on 07 Paź 2009 14:35

Ja nie potrafię.
Może Ksiądz Jacek podpowie?
Julcia

Postprzez Julcia on 07 Paź 2009 14:43

Jaka Pani Barbara? Coś jestem niedoinformowana.
Julcia

Postprzez Marco on 07 Paź 2009 14:54

Teresa napisał(a): STANOWCZO łagodnie BEZ LĘKU

Jak Pani Barbara w słynnym filmiku na Youtube?
Marco

Dołączenie: 18 Sty 2008 19:37

Postprzez Tomasz on 08 Paź 2009 21:57

To mamy rozmawiać ze świadkami czy głosić im kerygmat? W rozmowie z nimi widzę pewien problem, który mnie odpycha: przy cytowaniu przez światków Jehowy Pisma Świętego, zazwyczaj coś jest odrobinę zmienione. niby niewiele, ale zawsze. Na początku dziejów do Ewy i Adama też przyszedł "świadek" z pytaniem. Też cytował Boga, i też minimalnie zmienił Jego słowa... Z DIABŁEM SIĘ NIE DYSKUTUJE! Nie chcę demonizować świadków Jehowy! Tak mi się kojarzy ich działalność.
Tomasz

Dołączenie: 23 Sty 2008 16:07

Postprzez Julcia on 09 Paź 2009 10:52

No właśnie. Zapomnieliśmy, że świadkowie to sekta a nie kościół chrześcijański. Może lepiej, żeby sektami zajmowali się specjaliści?
Julcia

PoprzedniaNastępna

Powróć do Parafia