Niestety polityka w kazaniu

Wszystko, co dotyczy funkcjonowania naszej parafii. Uwagi, propozycji, recenzje (oczywiście pochwalne) kazań, a także zwykłe pogaduchy

Oj parafianie

Postprzez vox on 19 Gru 2011 18:16

A ja powiem tak - wakacje planuje każdy, mniej lub bardziej egzotyczne. Trwonimy kasę na różne pierdułki /sorry/ na słodycze itp. rzeczy nie dające praktycznie nic.
A tu --> super sprawa - Wycieczka do Ziemi Świętej, jak nie w tym to w przyszłym roku. Jak nie w przyszłym to za pare lat, a w najgorszym przypadku na emeryturze, trzeba sie tam wybrać, bo warto! Ksiądz Piotr nie zrobił niczego złego, aby go tu 'kamionować' dajcie spokój! Jest wycieczka w lipcu, niechże parafianie sie zastanowią - kogo stać niech jedzie, bo są jeszcze miejsca - o to chodziło, po co to marudzenie? ;) Dobrego tygodnia, bez narzekania Wam życzę!
vox

Dołączenie: 07 Lut 2008 12:22

Re: Niestety polityka w kazaniu

Postprzez y_7 on 20 Gru 2011 01:00

Julcia napisał(a):Dawno mnie nie poruszyło tak bardzo kazanie w naszym kościele jak to wczorajsze właśnie. Ale niestety nie było to pozytywne poruszenie.

no co ty, teraz :P?
y_7

Dołączenie: 21 Sty 2008 22:48

Postprzez Marco on 20 Gru 2011 03:06

Ksiądz rzeczywiście kazał niczym zawodowy akwizytor. Nie jeden amwayowiec byłby zazdrosny :) Dobrze, że od dawna kazania interesują mnie coraz mniej - w hierarchii Mszy Świętej kazanie jest tuż przed ogłoszeniami, czyli prawie na końcu. Staram się bardziej koncentrować na Słowie i Ofierze.

Chyba jednak pójdę za radą kaznodziei i będę systematycznie odkładał na pielgrzymkę do Ziemi Świętej. Na początek może będę mniej rzucał na tacę :)

Tylko mam wątpliwość - czy jak uzbieram te 4 patyki to lepiej jest jechać do Ziemi Świętej, czy lepiej wszystko oddać biednym np. jakiejś wielodzietnej rodzinie poszkodowanej przez powódź. Co by mnie bardziej uświęcało: pielgrzymka czy rezygnacja z niej połączona z jałmużną?

Kaznodzieja rekomendowałby pielgrzymkę, ale co zrobiliby Święci Patronowie?
Marco

Dołączenie: 18 Sty 2008 19:37

Postprzez vox on 20 Gru 2011 13:18

Marco :) masz genialny pomysł z tym datkiem na biednych, ale z tym rzucaniem na tacę w okresie zimy, może jednak nie ograniczaj, bo jak każdy pójdzie w Twoje ślady to świątynia nam zamarznie, a raczej my - ogrzewać trzeba! :D
vox

Dołączenie: 07 Lut 2008 12:22

Poprzednia

Powróć do Parafia