dlaczego nie możemy głosować na uczciwych np.z Platformy?

Wszystko, co dotyczy funkcjonowania naszej parafii. Uwagi, propozycji, recenzje (oczywiście pochwalne) kazań, a także zwykłe pogaduchy

dlaczego nie możemy głosować na uczciwych np.z Platformy?

Postprzez ks.Jacek on 07 Paź 2011 19:14

dlatego, że wbrew pozorom głosujemy na partie, a nie na ludzi.

Stawiając krzyżyk przy nazwisku Iksinowskiego mającego 4 miejsce na liście masz prawie pewność, że twój głos zostanie przypisany Pipsztyckiemu z 1 miejscem na liście danej partii. Stąd walka o "jedynki" we wszystkich partiach.

Przyszła mi do głowy przypowieść dla kobiet wyjaśniająca ten problem:
=================

(Prowadzący show)

- Drogie Panie! Dajemy sukienki za darmo!!! Widzą panie 2 szafy - brązową i zieloną. Proszę wybrać sobie dowolną sukienkę z dowolnej szafy. Jeśli pani szafa dostanie najwięcej głosów - dostanie pani sukienkę za darmo.
- en,deux, trois!!
- WSPANIALE!!

- Pani Genowefo, pani szafa wygrała!! Dostaje pani sukienkę za darmo!

- ale ja wybierałam tę czerwoną, długą, jedwabną!

- tak! i dostaje pani białą, mini, bawełnianą, bo ona była pierwsza z lewej. Ale z wygranej szafy! Cieszy się pani??!!

=======================
mężczyźni mogą to sobie przerobić np. na 2 barki z drinkami:

- Dostaje pan piwo!
- Ale ja wybierałem whisky z lodem!?
itd.

:-)
Chociaż to wcale nie jest śmieszne, bo na tym te wybory polegają, bez żadnej przenośni
:-(
ks.Jacek

Dołączenie: 15 Sty 2008 20:01

forma literacka - plagiat :-(

Postprzez ks.Jacek on 07 Paź 2011 19:29

dopiero teraz widzę wpływy "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakowa :-)

Ale powiem za Tuwimem:
"Wpływy? Ja wpływów się nigdy nie bałem
to moja duma, że BOŻYCH OLBRZYMÓW
uczniem się stałem"
ks.Jacek

rozpowszechniajcie. Wydrukuj babci

Postprzez ks.Jacek on 07 Paź 2011 19:30

może to coś komuś wyjaśni
ks.Jacek

Re: dlaczego nie możemy głosować na uczciwych np.z Platformy?

Postprzez supplier on 25 Paź 2011 21:31

ks.Jacek napisał(a):Stawiając krzyżyk przy nazwisku Iksinowskiego mającego 4 miejsce na liście masz prawie pewność, że twój głos zostanie przypisany Pipsztyckiemu z 1 miejscem na liście danej partii. Stąd walka o "jedynki" we wszystkich partiach.

X. Jacku, nie jest to prawda. Takie sztuczki ordynacyjne były chyba przy okazji list krajowych, czy tym podobnych wynalazków z początku naszej młodej demokracji. Głosy oddane na mniej popularnych kandydatów wspierają bardziej popularnych, przy czym kolejność na liście nie ma znaczenia. Liczy się liczba głosów oddanych na kandydata. Przykład: brak mandatu dla Karskiego startującego z 5. miejsca na warszawskiej liście PiS-u i mandat dla Wiplera z miejsca 7.

Oczywiście jedynka na liście jest prawie gwarancją wejścia do Sejmu, ale nie dlatego, że system "przypisuje głosy" pierwszym miejscom, a dlatego, że po prostu lud głosuje na jedynki.
supplier

Dołączenie: 09 Paź 2011 19:42

Re: dlaczego nie możemy głosować na uczciwych np.z Platformy?

Postprzez ks.Jacek on 22 Lis 2011 12:51

supplier napisał(a):
ks.Jacek napisał(a):Oczywiście jedynka na liście jest prawie gwarancją wejścia do Sejmu, ale nie dlatego, że system "przypisuje głosy" pierwszym miejscom, a dlatego, że po prostu lud głosuje na jedynki.

o to mi chodziło. Tzn. o to, że głosując mam bardzo mały wpływ na to, kto konkretnie wejdzie do sejmu, więc nawet jeśli by się zdarzył w PO ktoś godny zaufania (w PiSie też ich nie zawielu), to najprawdopodobniej mój głos wesprze "1kę"
ks.Jacek

Powróć do Parafia